Begeleidingsstijl en methodiek


Begeleidingsstijl en methodiek

Wij vinden het belangrijk dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft op de zorgboerderij en dat onze deelnemers met plezier komen werken. Daar doen we veel voor als begeleiders. We zorgen voor een gestructureerd, duidelijk en afwisselend dagprogramma. We kijken naar de mogelijkheden en wensen van de deelnemers. Wat vindt men leuk en waar is men goed in. Tijdens het werk is er altijd een begeleider die meehelpt met de activiteiten. Wanneer er een klus zelfstandig wordt uitgevoerd is er een begeleider op afstand die tussendoor komt helpen en aansturen. Wij zorgen voor een gezellige sfeer en onderlinge contacten.

De nadruk ligt op samen bezig zijn en een zinvolle dagbesteding. Iedereen helpt mee en samen zorgen we ervoor dat het erf onderhouden wordt, dat we iets terugdoen voor de maatschappij en leren van en met elkaar.


Wij werken met de methodiek Geef me de 5.
Geef me de 5 is een methodiek die antwoord geeft op de vraag: hoe om te gaan met iemand met autisme? Het denken en het gedrag van diegene zijn het gevolg van zijn gefragmenteerd waarnemen. Hierdoor ontbreekt samenhang voor hem of haar waardoor hij of zij veel onduidelijkheid ervaart en onzeker wordt met paniek, angst en ongewenst gedrag als gevolg.

Het is belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Wat is niet duidelijk? Wat wil iemand zeggen? Welke hulpvraag kan iemand nog niet verwoorden? Welke samenhang mist hij? Als hem of haar duidelijkheid wordt geboden, verdwijnt zijn ongewenste gedrag.

Geef me de 5 biedt praktische handvatten om ‘Duidelijk op de 5’ te zijn. Met behulp van de bekende puzzel van 5: WIE, WAT, HOE, WAAR en WANNEER kan duidelijkheid gecreëerd worden. Zo kan onrust of ongewenst gedrag voorkomen worden.
(bron www.geefmede5.nl)

Adresgegevens

Zorgboerderij 'De Piet'
Voorbroeksweg 3
7468 RG Enter

Tel: 0546-572614
Mail: meenhuis@zorgboerderijdepiet.nl

Volg ons


Keurmerken